Koronavírus: Maďarsko potvrdilo ďalších 15 nakazených koronavírusom a 5 úmrtí

25.05.2020 Celý región

Budapešť 25. mája (TASR) - Počet infikovaných novým druhom koronavírusu v pondelok v Maďarsku stúpol na 3756 po tom, čo pribudlo 15 nových prípadov nákazy. Za uplynulých 24 hodín zomrelo na ochorenie COVID-19 päť chronicky chorých starších ľudí, vyplýva z údajov krízového štábu zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu.

Celkový počet obetí nákazy koronavírusom tak v Maďarsku stúpol na 491. Stále klesá počet aktuálne nakazených, ktorých je momentálne 1554. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 21 osôb, celkový počet zotavených tak stúpol na 1711.

S výnimkou Budapešti sú v krajine od pondelka otvorené jasle a škôlky. V hlavnom meste obnovia ich prevádzku 2. júna. Na školách zostáva stále v platnosti on-line vzdelávanie, aj keď školy bude možné otvoriť takisto 2. júna. Na školách budú môcť organizovať iba konzultácie v menších skupinách. Koniec školského roka zostáva nezmenený a potrvá do 15. júna.
 
 
Turecko eviduje za nedeľu 32 úmrtí a 1141 nových prípadov koronavírusu
 
Istanbul 25. mája (TASR) - Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že v nedeľu v Turecku pribudlo 32 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 4340. Informovala o tom agentúra AP.

Minister tiež na Twitteri napísal, že potvrdených bolo ďalších 1141 infikovaných. Turecko tak podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa eviduje 156.827 infikovaných, čo je deviaty najvyšší počet na svete. Odborníci sa však domnievajú, že počet nakazených môže byť oveľa vyšší, ako sa uvádza.

Podľa štatistík ministerstva zdravotníctva sa z nákazy uzdravilo viac ako 118.000 ľudí.

Seniori starší ako 65 rokov mohli už tretiu nedeľu vyjsť na pár hodín von. V krajine v boji proti šíreniu nového koronavírusu vyhlásili čiastočné obmedzenia pohybu. Ľudia vo veku do 20 rokov a nad 65 rokov museli zostať doma niekoľko týždňov, medzičasom im však povolili vyjsť von na niekoľko hodín v určených dňoch.
 
 

Koronavírus potvrdili najmenej u 164 zamestnancov bane v JAR

Johannesburg 25. mája (TASR) - Juhoafrická spoločnosť Anglogold Ashanti v nedeľu oznámila, že pozastavila prevádzku bane Mponeng po tom, ako tam malo najmenej 164 zamestnancov pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP.

Prvý prípad nákazy v bani zaznamenali minulý týždeň. Odvtedy podľa Anglogold Ashanti otestovali už 650 zamestnancov bane, ktorá sa nachádza v juhoafrickej provincii Gauteng.

Väčšina nakazených podľa spoločnosti nevykazovala príznaky ochorenia. Prevádzku bane dočasne zastavili s cieľom zistiť možné kontakty nakazených a hygienicky vyčistiť pracovisko.

Baňu Mponeng, ktorá je najhlbšia na svete, zatvorili 27. marca v súvislosti s opatreniami na zabránenie šíreniu nákazy. Prevádzku však na začiatku mája na 50 percent obnovili.

Ťažobný priemysel je v JAR jedným z najdôležitejších odvetví a zároveň aj najväčším zamestnávateľom v krajine. Pred oznámením nákazy spoločnosťou Anglogold Ashanti v krajine registrovali v odvetví ťažobného priemyslu len 85 prípadov nákazy a jedno úmrtie.

Juhoafrická republika má najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom zo všetkých afrických krajín, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC. Ochorením COVID-19, ktoré je týmto vírusom spôsobované, je nakazených 21.345 ľudí. Nákaze podľahlo 407 osôb.
 
 

Koronavírus potvrdili u 147 zamestnancov bitúnka v Holandsku

Amsterdam 25. mája (TASR) - Celkovo 147 zamestnancov bitúnku v holandskom meste Groenlo bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus; 79 z nich žije v neďalekom Nemecku a 68 v Holandsku. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Testovaní neboli len 25 z celkového počtu 657 pracovníkov bitúnku, ktorý vlastní holandský potravinársky koncern Vion.

Úrady v piatok nariadili zatvorenie bitúnku v Groenlo a jeho 600 zamestnancov poslali do domácej karantény.

Desiatky pracovníčok a pracovníkov sa už predtým nakazili v iných nemeckých prevádzkach Vionu, ktorý v bitúnkoch v Nemecku a Holandsku zamestnáva dovedna 12.000 ľudí.

Odborová organizácia FNV uviedla, že šírenie nákazy spôsobili životné podmienky mnohých zamestnancov spoločnosti. Najmä pracovníci z radov migrantov žijú totiž v spoločných ubytovacích zariadeniach.

Vion je medzinárodná potravinárska spoločnosť so sídlom v holandskom Eindhovene, ktorá pôsobí v Holandsku a Nemecku. Zameriava sa na spracovanie mäsa a rastlinných náhrad mäsa. Obrat spoločnosti činí približne 5,1 miliardy eur ročne.
 
 

Počet ľudí v Nemecku, ktorí sa nakazili v reštaurácii, stúpol na 14

Berlín 25. mája (TASR) - Zdravotnícki predstavitelia na severozápade Nemecka vyšetrujú prípad hromadnej nákazy koronavírusom v reštaurácii v okrese Leer v spolkovej krajine Dolné Sasko, kde sa počet infikovaných zvýšil v nedeľu zo siedmich na 14. Informovala o tom agentúra DPA.

Miestni predstavitelia uviedli, že pribudli aj ďalšie štyri prípady, ktoré pravdepodobne takisto súvisia s návštevou reštaurácie Alte Scheune.

Do domácej karantény bolo umiestnených celkovo 118 osôb, pričom pôvodne izolovali 50 ľudí.

Ide o prvý prípad nákazy návštevníkov reštaurácie, od 9. mája, keď sa začali postupne otvárať stravovacie zariadenia v 16 spolkových krajinách Nemecka.

Nemecko začalo zmierňovať koronavírusové obmedzenia 20. apríla a tento proces v poslednom čase urýchlilo.

Spolková krajina Dolné Sasko umožnila reštauráciám obnoviť prevádzku 11. mája za dodržiavania stanovených hygienických opatrení.

Medzi nakazenými bol aj majiteľ reštaurácie. Ako povedal, to, kedy sa vírus medzi hosťami rozšíril, nevie, ale je možné, že sa tak stalo 15. mája, keď sa tam oslavovalo znovuotvorenie podniku. Pozvaných bolo 40 hostí vrátane zástupcov firiem, ktoré reštauráciu podporovali počas koronavírusovej krízy.

Majiteľ uviedol, že večer strávil v kuchyni a svojich hostí len krátko privítal v jedálni. Zdôraznil, že spoločenský odstup ako aj hygienické pravidlá dodržiavali po celý čas.

"Niekoľko vecí sa zjavne spravilo zle a zhoršilo sa to," povedal pre denník Hannoversche Allgemeine Zeitung generálny riaditeľ regionálnej siete hotelov a reštaurácií Rainer Balke.

Celkový počet prípadov nákazy v Nemecku sa zvýšil o 289 na 178.570, ako vyplýva z pondelňajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), napísala agentúra Reuters. Počet úmrtí stúpol o 10 na celkovo 8257.
 
 

Počet prípadov v ohnisku nákazy mesta Soul narastá

Soul 25. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, spájaných s populárnou štvrťou Itchewon v Soule, vzrástol na 237. Šírenie koronavírusu z tejto štvrti, preslávenej nočným životom, pritom zatiaľ nejaví známky spomaľovania. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie miestnych orgánov o tom informovala agentúra Jonhap.

Tieto údaje vyvolávajú podľa agentúry obavy najmä po tom, ako bola infekcia objavená v karaoke miestnostiach, bufetovej reštaurácii a internetových kaviarňach.

V jednom prípade bolo potvrdené šírenie nákazy 25-ročným pacientom, ktorý klamal o návšteve štvrte Itchewon, pričom učil na gymnáziu a poskytoval aj súkromné doučovanie.

Vysokopostavený predstaviteľ vlády Jun Tche-ho v tejto súvislosti na tlačovej konferencii vyhlásil, že "hrozba šírenia nákazy zo štvrte Itchewon narastá".

Podľa Juna je však šírenie aj napriek uvoľňovaniu karanténnych opatrení pod kontrolou. Vláda už v súvislosti so štvrťou Itchewon uskutočnila 82.000 testov na nový typ koronavírusu.
 
 
 

Španielsko uvoľňuje opatrenia, dovolenky je možné rezervovať od júla

Madrid 25. mája (TASR) - Španielsko vstúpilo v pondelok do prvej fázy uvoľňovania obmedzení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informoval o tom denník The Guardian s tým, že niektoré časti krajiny vstúpili dokonca už do druhej fázy, a teda obmedzenia zmiernili ešte o čosi viac.

Prvá fáza sa podľa denníka El País vyznačuje opätovným povolením stavebných prác v obytných zónach či flexibilnejším otváraním nákupných centier. Povolené bude otvorenie obchodov menších než 400 metrov štvorcových, pričom však budú musieť do svojej prevádzky zabezpečiť osobitný vstup zvonku. Do múzeí bude smieť vstúpiť naraz 30 až 50 percent z bežnej kapacity návštevníkov.

Druhá fáza zmierňovania opatrení umožní miestnym úradom kontrolovať počet ľudí na plážach, aby sa zabezpečili dvojmetrové rozstupy medzi návštevníkmi. Zavedú sa aj časové limity pre ľudí na plážach a na priľahlých parkoviskách. Prístup na pláže musí byť zároveň bezplatný, ako vyplýva z príslušného nariadenia. Každá osoba bude môcť zabrať najviac štyri metre štvorcové, aby bolo možné vyčísliť celkovú kapacitu pláže.

Turisti zo zahraničia si môžu dovolenku v Španielsku naplánovať od júla, ako v pondelok vyhlásila tamojšia ministerka pre turizmus Reynes Marotová. V júli totiž zrejme vyprší povinnosť podstúpiť po vstupe do krajiny povinnú 14-dňovú karanténu, poznamenala agentúra Reuters. "Je úplne rozumné naplánovať si v júli v Španielsku letnú dovolenku", povedala Marotová v rozhovore pre lokálnu rozhlasovú stanicu Onda Cero.

Návrat zahraničných turistov do Španielska od júla avizoval už v sobotu španielsky premiér Pedro Sánchez.
 
 
 

V Singapure potvrdili 344 nových prípadov nákazy

Singapur 25. mája (TASR) - V Singapure v pondelok potvrdili 344 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet infikovaných stúpol na 31.960. S odvolaním sa na vyhlásenie singapurského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

Väčšinu z týchto prípadov tvoria podľa ministerstva pracovní migranti zo zahraničia žijúci na ubytovniach. Len štyria infikovaní boli občania Singapuru alebo osoby s trvalým pobytom.

V nedeľu bolo v tomto mestskom štáte potvrdených až 548 nových prípadov ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. Pondelkový pokles počtu nových prípadov nákazy súvisel podľa ministerstva s menším počtom uskutočnených testov.

Ako uviedol spravodajský portál Business Insider, v Singapure bolo do nedele potvrdených 23 obetí tohto infekčného ochorenia.
 
 

Maďarsko-srbské hraničné priechody otvorili pre občanov oboch krajín

Budapešť 25. mája (TASR) - Od pondelka 10.00 h sú štátne hranice medzi Maďarskom a Srbskom otvorené pre občanov oboch krajín, a to bez obmedzení. Na cestnom hraničnom priechode Röszke-Horgoš to v pondelok oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI sa šéf maďarskej diplomacie na hraniciach stretol s ministerkou pre európsku integráciu Jadrankou Joksimovičovou a s predsedom Zväzu vojvodinských Maďarov Istvánom Pásztorom.

"Srbskí občania môžu vstúpiť na územie Maďarska bez toho, že by museli absolvovať povinnú karanténu a podobne sa môžu vrátiť aj občania Maďarska z návštevy Srbska," povedal Szijjártó.

Podľa jeho slov otvorenie hraníc umožní stretávanie rodín a spoločenstiev žijúcich v pohraničí a prispeje k oživeniu hospodárskych vzťahov.

Šírenie nákazy novým druhom koronavírusu v Srbsku už podľa MTI slabne. Z nedele na pondelok tam stúpol počet nakazených z 11.092 na 11.159. Uplynulý piatok a pondelok boli prvými dňami od vypuknutia epidémie, kedy v tejto krajine nezaznamenali žiadnu obeť ochorenia COVID-19.
 
 

Hamáček chce otvoriť hraničné priechody s Rakúskom aj Nemeckom

Praha 25. mája (TASR) - Český minister vnútra Jan Hamáček chce otvoriť všetky hraničné priechody s Rakúskom aj Nemeckom. Takýto návrh ešte v pondelok predloží vláde, píše český Deník N.

"Môj tím ráno rokoval s poľskými a nemeckými kolegami, aby boli podmienky podobné. Po novom budú kontroly prebiehať iba náhodne," napísal Hamáček na Twitteri.

Keď vláda jeho návrh schváli, naďalej bude platiť povinnosť doložiť negatívny test na koronavírus, čo vyžaduje Česko aj Rakúsko.

V Česku sa v pondelok mohli do tried - po viac ako dvoch mesiacoch - vrátiť žiaci navštevujúci 1. stupeň základných škôl. Niekde sa ich takto dobrovoľne vrátila zhruba polovica, inde výrazne menej, informuje portál Novinky.cz.

V ČR dosiaľ potvrdili 8957 prípadov nákazy koronavírusom a 315 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje. Z ochorenia sa tam dosiaľ vyliečilo 6083 ľudí, pričom aktuálne je hospitalizovaných 148 osôb, informuje na svojej webstránke ministerstvo zdravotníctva.
 
 

Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku presiahol 350.000

Moskva 25. mája (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Rusku stúpol za posledný deň o 8946, čím celkový počet infekcií dosiahol 353.427. Oznámilo to v pondelok ruské krízové stredisko, informujú agentúry Reuters a TASS.

Rusko za posledných 24 hodín zaznamenalo aj ďalších 92 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým druhom koronavírusu. Celkový počet obetí epidémie sa zvýšil na 3633.

V nedeľu Rusko oznámilo 153 úmrtí na chorobu COVID-19, čo šlo o dosiaľ najvyšší denný nárast obetí v krajine. Z ochorenia sa v krajine dosiaľ vyliečilo 118.798 ľudí, z nich 5499 prepustili z nemocníc za posledný deň.
 
 
 

Baňa Darkov v Česku, v ktorej sa rozšíril koronavírus, prerušila ťažbu

Praha 25. mája (TASR) - V bani Darkov v okrese Karviná bola prerušená ťažba po tom, ako sa medzi jej zamestnancami rozšíril nový druh koronavírusu. Moravskosliezsky hajtman (župan) Ivo Vondrák medzitým vyhlásil, že v karvinskom okrese nebude aj napriek šíreniu nákazy vyhlásený stav ohrozenia. V pondelok o tom informoval server Novinky.cz.

Z bane je aj napriek prerušeniu ťažby naďalej odčerpávaná voda a je zabezpečovaná ventilácia. Lekári už v súvislosti s infekciou otestovali všetkých jej 2400 zamestnancov.

Riaditeľka krajskej hygienickej stanice Pavla Svrčinová zdôraznila, že žiadna z nakazených osôb nemusela byť hospitalizovaná, pričom úradom sa darí stopovať ich kontakty.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch ešte v nedeľu vyhlásil, že ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový druh koronavírusu, sa dokázateľne nakazilo 154 zamestnancov bane a 54 ich rodinných príslušníkov. Medzi nakazenými zamestnancami bane je aj šesť osôb z Poľska. Ďalšie štyri nakazené osoby sú zamestnanci iných baní.

Úrady v tejto súvislosti v okrese s platnosťou od pondelka obmedzili počet ľudí na verejných udalostiach na 100, pričom ponechali v platnosti zákazy návštev v domovoch sociálnych služieb, liečebniach dlhodobo chorých a v nemocniciach.

Karviná leží v Moravsko-sliezskom kraji na severovýchode ČR. Situácia v tomto kraji podľa Vojtěcha nie je závažná a problém je lokálny.

V ČR dosiaľ potvrdili 8957 prípadov nákazy koronavírusom a 315 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje. Z ochorenia sa tam dosiaľ vyliečilo 6083 ľudí, pričom aktuálne je hospitalizovaných 148 osôb, informuje na svojej webstránke ministerstvo zdravotníctva.
 
 
 
 

Vyberte región